Sirküler Numarası : 2019/9
Sirküler Tarihi : 03/05/2019
Kanun Adı : 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu
Konusu : İş Kazası Olmayan Yerlerde Uygulanacak Teşvik
4447 sayılı Kanunun ek 4. maddesine göre 3 yıl süreyle ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen, çok tehlikeli sınıfta yer alan ve ondan fazla çalışanı bulunan işyerlerine sağlanacak işsizlik sigortası primi işveren payı teşvikinin usul ve esaslarınının önemli hususları aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.
Teşvikten Yararlanma Şartları:
1- Türkiye genelinde çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her ay toplamda 10’dan fazla çalışanın bulunması.
2- Ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmemesi.
3- İşyerinin İSG-KATİP’e onaylanmış ve devam eden iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin verilmesine ilişkin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi sözleşmesinin bulunması.
Teşvikten Yararlanma Süresi: İşyerinin teşvikten yararlanmaya esas şartları sağladığı üç yıllık süreyi takip eden takvim yılından geçerli olmak üzere üç yıldır.
Başvuru: Teşvikten yararlanmak isteyen işverenlerin Kuruma başvuru yapması gerekmemekle birlikte tüm şartları sağlayıp sağlamadığı Kurum sistemi tarafından otomatik olarak kontrol edilecek ve işyerinin şartları sağladığının tespit edilmesi durumunda, işveren takip eden takvim yılından itibaren 3 yıl süreyle bu teşvikten yararlanabilecektir.
Yararlanmanın Sona Ereceği Haller
Teşvikten yararlanılacak üç yıllık sürede;
- İşyerinin tehlike sınıfının çok tehlikeli sınıftan tehlikeli veya az tehlikeli sınıfa dönüşmesi halinde tehlike sınıfı değişiklik tarihini takip eden aybaşından itibaren,
- Çalışan sayısının on ve altına düşmesi halinde, çalışan sayısının on ve altına düştüğü aybaşından itibaren,
- Ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmesi halinde, ilgili durumun Bakanlıkça veya Kurumca tespit edildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren,
- İşyerinin İSG-KATİP’e kayıtlı onaylanmış ve devam eden iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin verilmesine ilişkin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi sözleşmesinin bulunmaması halinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin alınmadığı aybaşından itibaren Teşvik uygulamasına son verilir.
***Teşvikten yararlanan işverenlerden, ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazalarını bildirmeyenlerin veya geç bildirenlerin kapsama giren tüm işyerleri için iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren eksik ödedikleri işsizlik sigortası işveren hissesi primleri 5510 sayılı Kanun’un 89. Maddesinin 2. Fıkrası uyarınca gecikme cezası ve zammı ile beraber tahsil edilecektir. Ayrıca bu işverenler, teşvikten iş kazasının tespit edildiği tarihi takip eden aydan itibaren 5 yıl süreyle yasaklanacaklardır.***
Bilgilerinize Sunulur. Saygılarımızla…
Not: Sirkülerimiz bilgilendirme amaçlı olduğundan tereddüt edilen bir husus bulunması halinde işlem tesis etmeden önce tarafımıza yazılmasını rica eder, yalnızca sirkülerdeki açıklamalar dayanak gösterilmek suretiyle yapılacak işlemler sonucunda doğacak zararlardan şirketimizin sorumlu olmayacağını hatırlatmak isteriz. Soru, görüş, eleştiri ve önerilerinizi danismanlik@mytesvik.com adresine gönderebilirsiniz.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Danışmanlığı